"Vadállatként születtem és szörnyetegként nőttem fel." - Secretly Greatly (film)

130620_secretly_greatly1.jpg

  • Romanizálva: Eunmilhage Widaehage
  • Hangul: 은밀하게 위대하게
  • Rendező: Jang Cheol-Soo
  • Ír(ok): Hun (comic), Kim Bang-HyunYoon Hong-Gi
  • Producer: Kim Young-Min
  • Fotós: Choi Sang-Ho
  • Premier: Június 5., 2013
  • Játék idő: 124 min.
  • Műfaj: akció, vígjáték, politikai

secretly-greatly-stars.png

Tartalom: Won Ryu-Hwan (Kim Soo Hyun) észak-koreai, az 5446-os Alakulat tagja, akit fiatalkorától elit katonák képeztek. Dél-Koreába küldik, ahol kémként kell tevékenykednie. Feladata, hogy a falu bolondját játssza, míg meg nem kapja a parancsot küldetése elvégzésére. Azonban két év alatt egy utasítás sem érkezik és lassan-lassan beilleszkedik a dél-koreai környezetébe. Ekkor érkeznek meg hozzá társai, akik szintén az 5446-os egységben szolgálnak, csak más fedő sztorival érkeznek: az egyiküknek rocksztárrá kell válnia, a másiknak pedig egy egyszerű középiskolai diáknak kell kiadnia magát. Kellemesen csordogáló életüknek hamar vége szakad, amikor Dél-Korea tudomást szerez a kémek létezéséről és nevüket követelik az északiaktól. A kémek kézre kerülése ellen megparancsolják mindegyiküknek, hogy végezzenek magukkal, de három főhősünk nem engedelmeskedik a parancsnak, ezért kiképzőjük személyesen érkezik Dél-Koreába, hogy kezdetét vegye a leszámolás.

original.gif
Vélemény
: Számomra ez is egyike volt azoknak a filmeknek, amelyek a játékidejükön túl is komoly hatást gyakorolnak az emberre. Mind az észak-koreai katonatábor, mind a alvóügynökök témája, mind a rengeteg felesleges áldozat elgondolkodtató és elborzasztó. Katona-film, tehát nem várunk tőle happy endet vagy sok felhőtlen pillanatot, így a film első fele komoly meglepetéssel szolgál. A film egy sötét, észak-koreai jelenettel kezd, majd átvált a színesebb, vidámabb, inkognitós, dél-koreai jelenetekre, és csak a leszámolásnál válik újra sötétté és kegyetlenné a képkockák, ezzel tökéletes keretet adva a történetnek. Az ember szinte el is feledkezik az alapszituációról, arról, hogy azok az emberek született gyilkológépek, miközben a Dél-Koreában játszódó jeleneteket nézni. Persze, a két másik kém felbukkanása és az ennek köszönhető szituációk nem hagyják, hogy teljesen a homályba vesszen, de mindezek ellenére is hatalmas erővel csapják pofán a nézőt a film utolsó harmadának történései. Az ember csak kapkodja a fejét, ahogy a röhögős jelenetek lassan átcsaptak tömegmészárlásba. Tökéletes és hatásos, minden elismerésem. Velem kicsit nehéz dolga volt a filmnek, ugyanis nem bírom a verekedős, véres jeleneteket, mégis döbbent áhítattal néztem végig mindegyik ilyen részt. Szépen koreografált verekedés, megfelelő háttér zene, hiteles hanghatások, melyektől a hátamon futkosott a hideg és egy-egy testrészem komolyan belesajdult a képernyőn látható brutalitásba. Minden elismerésem a rendezőé és az operatőré. És persze a hihetetlen színészgárdáé, de róluk külön szeretnék szólni. 

_3.gif _2.gif
_4.gif _5.gif
_6.gif tumblr_mtdkfmhvzo1swwjrho1_250.gif


A humoros részek kellően viccesek voltak, a komoly részek hozták a film drámáját, nem lett egyik sem túltolva, és így nem nyomták el egymást. A végén lévő pár képkockától pedig szem nem marad szárazon. Természetesen, a film se rest meglovagolni a szomorúságot, ami a végén szállja meg a nézőt, de a könnyek inkább a filmben lévő kimondatlan gondolatoktól tódulnak a szemünkbe, mint a látványtól. Hogy  kémeink milyen életet kívántak volna, ha lett volna rá esélyük. Hogy milyen fiatal fiúkról is beszélünk, és mennyi mindent kihagytak az életükben, ami egy velük egykorú számára teljesen természetes dolog. Hogy miért, és hogyan kellett meghalniuk. A tény, hogy azok a "szuperkatonák", akiket a film elején talán még irigyeltünk is harci képességeik miatt, nem vágynak semmi másra csak családra, boldogságra és szabadságra, eszünkbe juttatja, milyen hálásak is lehetünk ezekért a teljesen alapvető dolgokért, amik megadattak nekünk. Egy film pedig ennél a hatásnál többet nem is kívánhat magának. Kiváló alkotás. A kiválóságát pedig az írók, a rendező és az operatőr munkáján kívül a hibátlan színészi játéknak köszönheti. Már a film plakátja elég lenne, hogy úgy gondolja a néző, itt nagyot nem hibázhatnak. A három főszerepben olyan kiválóságok játszanak, mint Kim Soo Hyun, Lee Hyun Woo és Park Ki Woong. Le kell szögezni, hogy nem tudtam teljes mértékben pártatlan maradni, ugyanis Kim Soo Hyun az egyik kedvenc színészem és elég elfogult vagyok vele kapcsolatban. Tény, a Secretly Greatly-s alakításának egyetlen mozdulatával sem tudott rám cáfolni.

tumblr_mzwnde9fy31sh6qd0o1_500_1.gif

Mondhatni, ő volt a film főszereplői között is a főszereplő, mert a küldetésével kezdődik az egész sztori, az ő ál-életéről tudunk meg a legtöbbet, és a személyes kálváriája az, ami megadja az igazi "tanulságát" a filmnek. Komoly feladat elé állították, ugyanis korábbi sorozat szerepei nem ilyen sokrétű és komoly hangvételű szerepet követeltek tőle (a The Thieves film talán az egyetlen kivétel). Arról ne is beszéljünk, hogy a három főszereplőnknek két szerepet kellett játszania a filmben, ami rátesz még egy lapáttal a kihívásra. Az álcáját alkotó értelmi fogyatékos falu bolondja szerepet olyan precízitással adta elő Soo Hyun, akár a hidegvérű, gyilkológépet. Teljesen elhittem neki, csakúgy, mint a film összes többi szereplője. Hihetetlen arcmimikával, testmozgással, gesztusokkal és játékkal alkotta meg mindkét karakterét és így mindkettő kiváló végeredményt nyújtott. Nagyon tetszett, hogy hallhattuk a belső gondolatait, ahogy az is, hogy lassan a két külön szerepének érzései összefonódnak. Ami még mondhatni főbb történetszálat alkotott az eredeti sztori mellett, az Soo Hyun és Hyun Woo karaktereinek kapcsolata. A Kapitány és beosztottja között, egy fajta "testvér" kapcsolat alakul ki a film folyamán. A maga tragikus módján volt elképesztően zseniális. Ott tényleg éreztem, hogy mennyire kegyetlen is ez az egész procedúra, amin keresztül mentek, mégis ennek ellenére maradt szeretet bennük. A párosuk nagyon jót alakított, és ugyan nem láttam őket még máshol együtt játszani, de remélem a közel jövőben fogom.

agraveordmagravesect_zpsd50cdee2.gif kim-soo-hyun-secretly-greatly-punch.gif
tumblr_mmb3pn9kte1qd8c2do2_500.gif tumblr_myksooro5f1se1phdo1_500.gif
tumblr_n31q0erwyd1tq09s9o1_500.gif secret.gif

Ha már megemlítettem Hyun Woo-t, akkor folytassuk vele. A másodállásban iskolás fiút alakító, ám igazából kis gyerekkorától gyilkoló harci gépezetnek nevelt észak-koreai kémet játszó színész szintén hibátlant alakított a filmben. Ő is jobban kiemelkedett a főszereplők közül, szimbolizálva a történet egyik komoly tragédiáját. Nehéz szerep, és bár ez volt az első film, amiben láttam, engem megvett. Persze, leginkább a közös jelentei tetszettek a másik két színésszel, mint amikor csak ő szerepelt a vásznon, de átéreztem a karakterének minden fájdalmát és szenvedését, így piros pont a fiúnak. Jó pár éve láttam már a filmet, és azóta összefutottam Hyun Woo-val más szerepekben is, és meg kellett állapítanom, hogy beért a fiú, mára már pedig a '90-es színészek egyik legkiválóbb tehetsége lett.

1.gif 8.gif
3.gif 4.gif
7.gif 6.gif


Az utolsó kémünket játszó színészükről, azaz Park Ki Woon-ról, sajnos nem tudok sokat írni, ugyanis neki nem követtem tovább a színészi életét, mint Hyun Woo-ét vagy Kim Soo Hyun-ét. De mindezek ellenére el kell ismernem, hogy ő is csodálatosan alakította a pocsék rockszínész, de annál keményebb észak-koreai kém szerepét. Hiteles volt mindkét szerepben, és a vörös, felnyírt hajától mindig mosolyognom kellett. Számomra tökéletesen szimbolizálta a személyiségét. Nem láttam se filmben, se sorozatban ezen kívül, csupán a Full house című doramából láttam pár részt vele, ám ott nem ragadt meg annyira, hogy folytassam, és ebben a filmben se volt annyira hatásos, hogy kövessem tovább a színészi pályafutását. Tény, hogy Soo Hyun és Hyun Woo mellett elég haloványan volt számomra.

tumblr_mu0ai2mvgs1r619fxo1_500.gif 903276db7039439b7936e9b4bc748d64.jpg


A három fiún kívül persze az ember találkozhat pár ismerős arccal, mint a kegyetlen, észak koreai kiképző tiszt, Son Hyun Joo, a falu nagymamája, Park Hye Sook, a dél-koreai rendőrfőnök, Kim Sung Kyun, és a veterán beépített észak-koreai kém, Ko Chang Seok. Illetve további kisebb-nagyobb szerepekben Choi Woo Sik, Jang Gwang, Shin Jung Keun és Hong Kyung In is feltűntek a vásznon. Látszik, hogy mellékszereplőkben is csak a minőség számított.

OST: Lee Hyun Woo - 청춘예찬 (An Ode To Youth) ()

Összegezve, én 'MUST SEE' kategóriába sorolom a Secretly Greatly-t. Kihagyhatatlan élmény, kellő keserű humorral és nevetségesen fájdalmas igazságokkal döbbenti le a nézőjét. Hatása tagadhatatlan, és bár nem egy könnyen fogyasztható csemege, úgy gondolom, érdemes elrágódni az üzenetén.

tumblr_mp5drhuce51qcbddzo1_500.gif
Torrent link:
https://kickass.so/secretly-greatly-2013-720p-x264-dd5-1-en-subs-asian-torrenz-t8837236.html

Magyar felirat:
http://www.filmfeliratok.org/film-felirat/secretly-greatly-2013-felirat-117609.html

Forráshttp://asianwiki.com/Secretly_Greatly